Hoe maak je penselen schoon?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Penselen schoonmaken is een eenvoudig klusje als je weet hoe het moet (dat is eigenlijk met alles wel zo...) Hoe je jouw penselen schoon moet maken hangt natuurljik af van welke verf je gebruikt. Hieronder leggen wij de twee verschillende manieren uit.

Olieverf

Als je met olieverf schildert hoef je jouw penselen alleen uit te spoelen met wat terpetine. Laat je penselen niet in de pot terpetine staan,
dit is namelijk niet goed voor je penselen.

Maak ze daarna schoon met penseelzeep en spoel ze goed uit

terpetine
 
 
 
 

Acrylverf & Aquarelverf

Voor het schoonmaken van je penselen als je met acrylverf of aquarelverf schildert kan je natuurlijk geen terpetine gebruiken. Om je penselen goed schoon te krijgen spoel eerst de verf eruit met water. Was ze daarna goed uit met penseelzeep, deze is als een blokje zeep of in vloeibare vorm verkrijgbaar. Spoel daarna de zeep heel goed uit met lauw water. 

Het drogen van je penselen

Nadat je jouw penselen grondig hebt schoon gemaakt moeten ze natuurlijk weer drogen zodat je ze snel weer kunt gebruiken. Hoe je dat het beste doet leggen wij je graag uit. 
Laat je penselen altijd liggend op een droge (oude) theedoek drogen. Laat ze nooit op zijn kop in een pot drogen. Het water zakt dan namelijk en de eventuele achtergebleven pigment korrels zakken mee het busje van je penseel in. Hierdoor kunnen de haren uit elkaar gaan staan en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

© 2011 - 2024 Teken en Schilder Outlet | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel